A29 Gerard Timmers

A29 Gerardus Timmers, geboren 28 januari 1936, overleden 22 mei 1945.

Timmers 2 x A 1 t m 32

Later is zijn moeder Johanna Hendrika Timmers-van der Stam bij hem begraven. Zij overlijdt 22 januari 1949.

Gerard’s ouders waren met hem en zijn oudere broer Hugo in 1940 Rotterdam ontvlucht vanwege de bombardementen op de stad. Zij vonden in Boskoop onderdak in de Rozenlaan op de bovenverdieping van huize Maria.

Hugo verzamelde hulzen van kogels, granaten e.d. Dat deden veel jongens van zijn leeftijd, hij was toen bijna 11 jaar oud.

Bij mijn vader in de tuinloods stond een ‘pfantzerfaust’, die de Duitsers daar hadden laten staan. Ik kan me het ding nog goed herinneren: zandkleurig, een staaf van zo’n 60 à 70 centimeter lang en daaraan een ovale bol. Ook weet ik dat het gevaarte dan weer hier en dan weer daar in de loods stond. Waarom deden ze dat ding niet weg? Hugo zeurde mijn vader gek om het te mogen hebben. Die vond, dat zijn eigen vader daarover moest beslissen. Hugo’s vader, die zo bang was voor oorlogsgeweld en al het materiaal dat daarmee samenhing, stemde toe.

Op een zondagochtend in mei, terwijl iedereen nog in bed lag, ook Hugo met zijn broer Gerard, gaat Hugo aan het onding sleutelen. Een enorme klap, een explosie is het gevolg. Ramen sneuvelen, Hugo mist zijn rechterhand, Gerard ligt dood met een opengereten borstkas. Hugo leert leven met z’n stomp, maar draagt dit leed zijn hele leven mee.

2 thoughts on “A29 Gerard Timmers

 1. ik ben Gerard Timmers vernoemd naar de overleden Gerard en de zoon van Hugo. Ik zou graag in contact komen met de degene die dit stukje gepubliceerd heeft.

  • Beste Gerard,
   Wanneer u vragen of opmerkingen heeft over dit verhaal op de website dan beantwoord ik ze graag.
   Met vriendelijke groet,
   Frank Snijdewint

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.