Jaarverslag 2021

Beste vrijwilligers,

Ook in 2021 is het door Covid niet mogelijk geweest om het seizoen te openen met ons traditionele etentje in `t Keldertje. Ook ons afgesproken uitje naar de begraafplaats Groenesteeg in Leiden kon weer niet doorgaan. Maar we geven niet op en we proberen het volgend seizoen allebei opnieuw te regelen.

In het begin van het jaar werden we verrast door een spontane donatie van het Verboomfonds van € 2000. Hoewel we aanvankelijk twijfelden of we deze donatie moesten accepteren omdat we niet echt armlastig zijn, hebben we het toch gedaan. Ons argument is dat we hiermee iets extra kunnen doen op de begraafplaats, dat voor alle Boskopers bruikbaar is. Het plan is de donatie te gebruiken voor het maken van een memorabele bank rond de taxodium.
Hoewel we vorig jaar het schelpenpad flink ververst hadden en we het zelfs een keer door de gemeente met stoom hebben laten bewerken, blijkt telkens opnieuw dat het onkruid de overhand krijgt als Ron niet blijft branden. In mei hebben we rigoureus besloten om onder het hele schelpenpad worteldoek te leggen. De geschraapte bovenlaag is en wordt nog gebruikt om paden tussen de graven aan te leggen.
Het hele jaar zijn weer flink wat zerken rechtgezet, schoongemaakt en door Evert en Meindert opnieuw geletterschilderd. Deze zomer hebben we extra verzoeken voor restauraties van zerken gekregen en ook veel donaties en een schenking van jonge chamaecyparissen ontvangen.
Op 17 september hebben we zes kerkbanken van drie meter versleept van de Zijdekerk naar de begraafplaats. Leen heeft er al twee verzaagd en Evert heeft ze gegrond en in de botenlak gezet.
Helaas hebben we ook een poging tot inbraak in ons gereedschapsruimte gehad. De verzekering heeft betaald en de huisschilder van de gemeente heeft het bijna onzichtbaar gerestaureerd.
Redelijk vaak dit jaar was het te slecht weer om lekker te werken op de begraafplaats. Opvallend was wel dat bijna elke vrijdagmiddag bij beter weer, meestal tien of meer vrijwilligers aan het werk waren.
In het begin van het seizoen is Bert Broeders erbij gekomen. Helaas heeft hij door een schouderblessure nog niet optimaal mee kunnen schoffelen. Na onze laatste werkmiddag heeft Ries Koetsier zich als vrijwilliger aangemeld. We zitten nu weer op achttien vrijwilligers. Op 22 oktober hebben we het seizoen afgesloten met een borrel en bitterballen in ’t Koffiehuis.

Het volgend seizoen kunnen we naast het plan om de kerkbanken rond de taxodium te plaatsen ook denken over het duidelijker markeren van de oorlogsgraven op de begraafplaats.

Met de beste wensen,
Anne en Frank, namens het bestuur