Restauratie graven en zerken

Recent is er een bezoeker geweest, die een familiegraf zocht.  Een vrijwilliger van de begraafplaats was toevallig aanwezig en kon hem vertellen, waar op de begraafplaats het graf te vinden is. Zij constateerden dat de tekst op de grafzerk niet meer goed leesbaar is. Met dit familielid van de begaven persoon is afgesproken, dat de zerk tegen een redelijke donatie aan de stichting van de begraafplaats weer gerestaureerd wordt.

Landelijke herdenking oorlogsslachtoffers

Oorlogsgraf Kors Verweij

Oorlogsgraf Kors Verweij

Oorlogsgraf Han Jongenburger

Grafsteen Anthonie Arend

grafsteen Floris Cornelis van der Heuvel

Op kerstavond 24 december 2022 is een landelijk herdenking van oorlogsslachtoffers gehouden. Op de Oude Begraafplaats Reijerskoop is bij de graven van vier oorlogsslachtoffers door scouts van de scoutingvereniging Mr. van Daal groep een kaars geplaatst.

Afscheid Rien de Wit

 

    

Beste vrijwilligers,

Met heel veel plezier heb ik de afgelopen jaren samen met jullie op vrijwillige basis de vrijdagmiddag doorgebracht op de Oude Begraafplaats Reijerskoop!
Helaas heb ik door evenwichtsproblemen deze zomer het besluit moeten nemen om te stoppen als schoffelaar. Wat wel wennen was na zoveel jaar.
Langs deze weg wil ik jullie allen bedanken voor de gezellige samenwerking!
Ook heel hartelijk dank voor het leuke en originele afscheidscadeau, de puzzel van BOSKOOP met de “gouden” schoffel, die een ereplaats krijgt in huize de Wit.
Jullie allemaal veel succes in de toekomst met het vrijwilligerswerk in het Reijerskoop!

Met hartelijke groet,

Rien de Wit
Oud-Schoffelaar in hart en nieren

 

In memoriam Jan den Hengst

Op 16 juli 2022 is Jan den Hengst, oprichter en erevoorzitter van de stichting Oude Begraafplaats Reijerskoop, overleden op 88-jarige leeftijd. Jan den Hengst heeft onze stichting lange tijd op een unieke wijze als voorzitter geleid. Elke vrijdagmiddag was hij samen met Anna en de andere vrijwilligers actief in het onderhouden van de begraafplaats. Zijn verhalen en toespraken tijdens onze koffiepauzes maakten altijd een grote indruk.

Het bestuur van de stichting Oude Begraafplaats Reijerskoop en alle andere vrijwilligers van de begraafplaats wensen Anna en familie veel sterkte toe.

Van kerkbank Zijdekerk tot boombank Oude Begraafplaats Reierskoop

Het was een langgekoesterde wens van de vrijwilligers Oude Begraafplaats aan het Reijerskoop een bank te hebben rondom de karakteristieke boom, die prominent naast het middenpad staat.
Toen de mogelijkheid zich voordeed een aantal banken te bemachtigen heeft Evert van Voskuilen deze kans met beide handen aangegrepen.
Toen er zelfs meer banken beschikbaar waren dan gevraagd is een plan gemaakt om een rond exemplaar te realiseren.
Er is door Leen van Leeuwen heel wat uitgedacht, gemeten en gezaagd om een aanvaardbaar geheel te construeren.
Toen zijn Meindert Bakker en Evert van Voskuilen aan de slag gegaan en hebben de zo ontstane creatie geschrapt, gekleurd  en gelakt zodat de bank ook weerbestendig is.
Met het hierbij getoonde resultaat zijn de medewerkers erg blij en krijgen de oude banken door de inzet van deze vrijwilligers een waardevol tweede leven.
Zij nog vermeld dat de getoonde boom een Taxodium distichum (moerascipres) is en waarschijnlijk al geplant na de ingebruikname van de begraafplaats in 1875.
Evert van Voskuilen