In memoriam Jan den Hengst

Op 16 juli 2022 is Jan den Hengst, oprichter en ere-voorzitter van de stichting Oude Begraafplaats Reijerskoop, overleden op 88-jarige leeftijd. Jan den Hengst heeft onze stichting lange tijd op een unieke wijze als voorzitter geleid. Elke vrijdagmiddag was hij samen met Anna en de andere vrijwilligers actief in het onderhouden van de begraafplaats. Zijn verhalen en toespraken tijdens onze koffiepauzes maakten altijd een grote indruk.

Het bestuur van de stichting Oude Begraafplaats Reijerskoop en alle andere vrijwilligers van de begraafplaats wensen Anna en familie veel sterkte toe.

Van kerkbank Zijdekerk tot boombank Oude Begraafplaats Reierskoop

Het was een langgekoesterde wens van de vrijwilligers Oude Begraafplaats aan het Reijerskoop een bank te hebben rondom de karakteristieke boom, die prominent naast het middenpad staat.
Toen de mogelijkheid zich voordeed een aantal banken te bemachtigen heeft Evert van Voskuilen deze kans met beide handen aangegrepen.
Toen er zelfs meer banken beschikbaar waren dan gevraagd is een plan gemaakt om een rond exemplaar te realiseren.
Er is door Leen van Leeuwen heel wat uitgedacht, gemeten en gezaagd om een aanvaardbaar geheel te construeren.
Toen zijn Meindert Bakker en Evert van Voskuilen aan de slag gegaan en hebben de zo ontstane creatie geschrapt, gekleurd  en gelakt zodat de bank ook weerbestendig is.
Met het hierbij getoonde resultaat zijn de medewerkers erg blij en krijgen de oude banken door de inzet van deze vrijwilligers een waardevol tweede leven.
Zij nog vermeld dat de getoonde boom een Taxodium distichum (moerascipres) is en waarschijnlijk al geplant na de ingebruikname van de begraafplaats in 1875.
Evert van Voskuilen