Ds Sluijter

 

Ds SluijterMartin Hoogendoorn op schreef:

Mijn bezoeken aan het Boskoops museum combineer ik altijd met een bezoek aan de oude begraafplaats aan het Reijerskoop. De renovatie is er in volle gang. De uitvinder van de Schone van Boskoop, K.J.W. Ottolander heeft een mooie nieuwe zerk gekregen zag ik. Wie is de volgende ? Ik stem op Ds.J.Ph.Sluijter, hij is onvindbaar in het register, hij is ook onvindbaar op het Reijerskoop. Hij woonde 50 jaar in Boskoop, hij overleed in 1907. Bestaat zijn zerk nog ?

Omstreeks 1998 is zijn steen of zerk nog door een expert gezien. Hij zag het vlakbij de rustplaats van Ds.J.van Drunen.

 

Beste Martin,
De zerk van Ds. J van Drunen staat op de locatie L02. Deze zerk is van Belgisch Hardsteen en de tekst is slecht leesbaar. Je kan de zerken rondom eens bekijken of daar de zerk van Ds. Sluijter te vinden is. In het voorjaar zal ik het zelf proberen.
In het streekarchief Rijnlands Midden, Alphen aan den Rijn kan je in het Archief van de gemeente Boskoop, (1810), 1811-1828 Toegangsnummer 180.1.02 onder nummer 1104 het register van de graven op de burgerlijke begraafplaats van de gemeente Boskoop 1876 – 1938 G – M (1ste en 2de klasse) aanvragen.

Een vrijdagmiddag op de begraafplaats

DSCF2644Met een aantal vrijwilligers wordt er vrijdagmiddag op de begraafplaats gewerkt. Grafzerken worden gelijmd, letters en cijfers op de zerken worden leesbaar gemaakt. Bodembedekkers worden geplant, er wordt gesnoeid, geschoffeld en gewied.

Bijna altijd is er wel bezoek van belangstellenden. Ook van familie van overleden personen, die er begraven liggen. Zoeken ze een bepaald graf, dan helpen wij hen om het te vinden. De vrijwilligers laten de vorderingen zien en vertellen wat er nog moet worden hersteld.

Onlangs was ik, als één van de vrijwilligers, bezig met het opschonen van het perkje bij het graf van mijn grootouders. De rechten van hun graf staan op mijn naam. Dat houdt ook de verplichting in om het graf te onderhouden.

Er liepen al enige tijd een meneer en mevrouw op het pad. Ze maakten hier en daar een praatje. Ze bleven bij mij in de buurt wat dralen. Ik vroeg hen of ze iets zochten…
“Ja,”zei de man. “Ik zoek het graf van Gerardus van der Stam.”
“Wel, dat is toevallig. Dat is het graf van mijn grootvader en ik ben er net aan het snoeien!”

Gerardus van der Stam was een broer van zijn grootvader Adrianus.
Jan Willem van der Stam, die nu naast me stond is een kleinzoon van Adrianus.

Sindsdien wisselen we genealogische gegevens uit. Het blijkt dat de stamboom van de familie Van der Stam terug gaat tot het jaar 1544.
Jan Willem van der Stam attendeerde me op de site http://www.hogenda.nl
en daar heb ik inmiddels veel familie gegevens gevonden.

Wij, de vrijwilligers op de begraafplaats vormen met elkaar een hechte groep en ieder van ons beleeft op zo’n vrijdagmiddag wel iets speciaals.

Anneke den Hengst -van Koolbergen.

Oudst bekende foto van praalgraf Ottolander

Via Sophie Oosterwijk hebben wij bijgaande foto’s doorgestuurd gekregen van Pim Oxener.

null
De twee sepia foto’s komen uit het fotoalbum van Boskoop dat in juli 1899 door de kerkenraad van de Remonstrantse gemeente in Boskoop cadeau is gedaan aan G.A.A. Middelberg, zoon van de in 1850 op jonge leeftijd in Boskoop overleden dominee G.A. Middelberg. Fotograaf is niet bekend.
*Publicatie is met toestemming van het Nationaal Archief Den Haag. Archief van de familie Middelberg 1829-1960. Toegangsnummer 2.21.232, inventarisnummer 84.

Mijn eerste begrafenis

M1

Op de hoek van het noordoostelijke kwadrant vinden we het imposante graf van Evert Guldemond (1865-1943) [graf M 1]. Bij leven wethouder, voorzitter van de Vereniging voor het Christelijk Onderwijs en naamgever van het Guldemondplantsoen. Op een zogenaamde schoffelsessie van de werkgroep in september 2012 wist een van onze oudste vrijwilligers, Gerrit Bos, zich nog te herinneren dat hij bij de begrafenis van Guldemond in 1943 met zijn schoolklas aan de groeve liederen had staan zingen. Hij was toen twaalf jaar oud.